Ridövningar

Övningarna är från: www.stalldressce.se

Byt om volt i skänkelvikning

Mycket av "knepet" att få hästen arbeta mitt under sig och att vara i sin egenbalans handlar om vikten av vår inramning på yttersidan. Vissa hästar som inte alls är eftergivna i kroppen kräver lite överdrivet fokus på innersidan men sen är det viktigt att börja rama hästens yttersida och få den bära vikt jämt på sina ben.

När du jobbar på tex de stora volterna är det viktigt du känner att du ramar med ytterskänkel och kontakt på ytter tygel för att hästen inte ska kasa åt sidan istället för att balansera upp sig mitt över sin egen mittpunkt. Vi har pratat tidigare hur du kan tex motställa hästen för att få ett hum om hur du har kontroll på hästens yttersida eller ej. Den här övningen kan också hjälpa dig känna efter.

När du är ridit några varv innanför spåret på ena volten byter du om volt som vanligt fram till X. Där rätar du ut hästen och fångar upp yttersidan ytterligare och flyttar hästen några steg undan din nya innerskänkel. Sikta på att komma ut lite innanför spåret och rid första varvet på volten sen innanför spåret. Då är det ju du som kontrollerar  vägen med dina ytterhjälper istället för att väggen tar emot.  


Mjukgör med åttor

Att rida volter i "åttor" är en lösgjörande övning men också träning på timing från inner till ytterhjälper. 

Viktigt att man är flixibel och stannar kvar på en volt om hästen inte hinner med att ge efter på ett varv. Du kan rida volterna olika stora och på så vis få olika mycket böjning. Har du en längre ridbana kan du gärna lägga tre volter på varandra som på bilden.

Det gäller att du som ryttare förbereder hästen på att den ska forma om till ny volt så den inte förlorar sin balans pga ryttaren förekommer i handen. Tänk lite som när du cyklar i en cirkel för att byta cirkel måste du räta ut styret och sen svänga åt det nya hållet, det går inte kasta om för då kommer du välta
Det är alltid handen som kommer sist efter vikt och skänkel när du byter håll.

Jag, Mikaela kallar denna övningen Kannelsnäckan. Det var min faster som tipsade om den.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

        Kom ihåg mig?